Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 01 september 2020

Lastbil och mobila maskiner

Behovet av duktiga mekaniker är stort och framtidsutsikterna inom yrket är mycket goda.

Om du väljer att bli lastbilsmekaniker får du ett mycket omväxlande arbete. Du får inte bara en bra grundutbildning utan också stora utvecklingsmöjligheter inom yrket. Det är ett praktiskt arbete som ständigt bjuder på nya utmaningar. Till din hjälp har du avancerad teknik, datorer och moderna hjälpmedel.

Dagens bussar och lastbilar är fullproppade med elektronik som styr en mängd olika funktioner. Men därmed försvinner inte de traditionella servicejobben.

Lastbilar och bussar är arbetsfordon. Därför krävs kunniga mekaniker som kan svetsa, bygga, laga avancerade broms- och styrsystem och felsöka bland datorer och elektroniksystem. Dessutom att servicejobben utförs snabbt och med stor noggrannhet.

På skolan får du även hjälp till körkort: B - personbil.

Vi reparerar även alla fordon som inriktning transport använder. Det betyder att du får mycket verklighetsnära arbetsobjekt samt den rätta verkstadskänslan.

I undervisningen arbetar du med uppgifter som liknar situationer du kommer att möta på din framtida arbetsplats. Minst 15 veckor av din utbildning är APL, arbetsplatsförlagt lärande.

INDIVIDUELLA VAL
sammanlagt 200 poäng

Föreslagna kurser:
Hjulutrustning 200 p
Idrott och hälsa (2) 100 p
Svenska / Svenska som
andraspråk (2-3) 200 p
Engelska (6) 100 p
Service & bemötande (1) 100 p

PROGRAM­FÖRDJUPNING
sammanlagt 700 poäng

Komfortsystem 100 p
Lastbilsmonterad hydraulik och pneumatik 100 p
Lastbilar & utrustning 300 p
Mobil hydraulik (1) 100 p
Styr- och övervakningssystem 100 p

Vill du veta mer?
Vi behöver dina personuppgifter (namn och e-post) för att kunna svara på din fråga. Läs mer om hur Malmö stad handskas med personuppgifter, vilka bestämmelser som gäller och vilka rättigheter du har som medborgare på malmo.se/personuppgifter. * (obligatorisk)
Vi behöver dina personuppgifter (namn och e-post) för att kunna svara på din fråga. Läs mer om hur Malmö stad handskas med personuppgifter, vilka bestämmelser som gäller och vilka rättigheter du har som medborgare på malmo.se/personuppgifter.

Foto: Björn Holmberg & Freddy Billqvist