Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 01 september 2020

Personbil

Utbildningen i personbilsteknik ger dig kunskap om hur personbilens delar fungerar och är uppbyggda samt hur de samverkar i fordonet. Inriktningen ger dig också kompetens att förebygga, söka och åtgärda fel på personbilar.

Som bilmekaniker har du både ansvars- och servicekänsla. Du ska kunna utföra service, diagnoser, reparationer, justeringar och renoveringar.

Även om vanliga mekanikerjobb fortfarande finns, handlar yrket idag mest om kvalificerade arbeten i bilens datorstyrda fordonssystem.

Inom ämnet personbilsteknik finns nio kurser. Varje kurs utvecklar kunskap om uppbyggnaden och funktionen hos delar inom ett avgränsat område. Kurserna utvecklar också kompetens i felsökning och i att förebygga och åtgärda fel inom det avgränsade området.

I undervisningen arbetar du med uppgifter som liknar situationer du kommer att möta på din framtida arbetsplats. Minst 15 veckor av din utbildning är APL, arbetsplatsförlagt lärande.

INDIVIDUELLA VAL
sammanlagt 200 poäng

Föreslagna kurser:
Hjulutrustning 200 p
Idrott och hälsa (2) 100 p
Svenska / Svenska som
andraspråk (2-3) 200 p
Engelska (6) 100 p
Service & bemötande (1) 100 p

PROGRAM­FÖRDJUPNING
sammanlagt 700 poäng

Bromsar, kaross 
och chassi 200 p
Komfort- och
säkerhetssystem (1a) 200 p
Motor & kraftöverföring 300 p


Vill du veta mer?
Vi behöver dina personuppgifter (namn och e-post) för att kunna svara på din fråga. Läs mer om hur Malmö stad handskas med personuppgifter, vilka bestämmelser som gäller och vilka rättigheter du har som medborgare på malmo.se/personuppgifter. * (obligatorisk)
Vi behöver dina personuppgifter (namn och e-post) för att kunna svara på din fråga. Läs mer om hur Malmö stad handskas med personuppgifter, vilka bestämmelser som gäller och vilka rättigheter du har som medborgare på malmo.se/personuppgifter.

Foto: Lars Liliendahl & Freddy Billqvist