Malmö Stad Logotyp

Uppdaterad: 09 september 2020

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen ger dig som inte är behörig till ett nationellt program en individuellt anpassad utbildning, som tillgodoser dina olika utbildningsbehov och erbjuder tydliga utbildningsvägar.

Introduktionsprogrammen kan leda till etablering på arbetsmarknaden eller en god grund för fortsatt utbildning.

Utbildningen vänder sig till dig som vill studera på det nationella programmet fordon och transport men saknar behörighet. Du har ett brinnande tekniskt intresse och du tänker dig en framtid som exempelvis bilmekaniker, lastbils/bussmekaniker, bilplåtslagare, billackerare, lastbilschaufförer eller bussförare.

På programinriktat individuellt val följer du undervisningen i en nationell klass. Samtidigt läser du de kurser som saknas för behörighet till nationellt yrkesprogram.

Syftet med yrkesintroduktion är att du ska få en yrkesinriktad utbildning som underlättar för dig att etablera dig på arbetsmarknaden eller som leder till studier på ett yrkesprogram. Du som inte har de godkända betyg som krävs för ett yrkesprogram är behörig till yrkesintroduktion.

Du erbjuds att läsa svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska på grund- eller gymnasienivå. Religion, samhällskunskap, geografi, historia, biologi, teknik och idrott läser du på grundskolenivå om du inte är godkänd i dessa ämnen.


Syftet med språkintroduktion är att ge dig goda kunskaper i det svenska språket och kunskaper om det svenska samhället.

Förutom att du läser svenska som andraspråk, matematik, engelska och de fyra samhällsorienterande ämnena (religion, historia, samhällskunskap och geografi) har du även möjlighet att prova på fordon. Du får grundläggande fordonskunskap och prövar även praktiskt i vår bilverkstad.

Förutom dessa ämnen erbjuds du även teknik, biologi och idrott. Under ditt år hos oss har du alltså möjlighet att lära dig mer svenska samtidigt som du förhoppningsvis får betyg i många fler ämnen.

Det finns många varianter och lösningar på introduktionsprogram. Behörighet och antagning till styrs av flera olika saker.

Läs mer om introduktionsprogram.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du veta mer?
Vi behöver dina personuppgifter (namn och e-post) för att kunna svara på din fråga. Läs mer om hur Malmö stad handskas med personuppgifter, vilka bestämmelser som gäller och vilka rättigheter du har som medborgare på malmo.se/personuppgifter. * (obligatorisk)
Vi behöver dina personuppgifter (namn och e-post) för att kunna svara på din fråga. Läs mer om hur Malmö stad handskas med personuppgifter, vilka bestämmelser som gäller och vilka rättigheter du har som medborgare på malmo.se/personuppgifter.

Foto: Freddy Billqvist & Björn Holmberg